Çelik Fiber Tel

On yıllardır çelik hasır donatının betonlarda kullanılması tek seçenek olarak görülüyordu. Pahalı olması, çok zaman harcanan işçiliği ve beton çatlama miktarının yüksek seviyelerde olması nedeniyle dünya genelinde artık tercih edilmemektedir.

Fiber tel, yatırımcıların zahmetli işlerde kalite beklentilerini kolayca karşılamakta, zaman ve paranızı korumaktadır. Grobeton tabakasının yapılmasına gerek duyulmamakta bunun yerine KrampeHarex® çelik lifleri ile hazırlanmış homojen beton karışımı doğrudan zemine uygulanmaktadır. Hasır çelik donatı maliyetleri, yüksek işçilik maliyetleri ve geleneksel yöntemde ihtiyaç duyulan tüm ek işler geçmişte kalmıştır. KrampeFibrin® polipropilen ve cam lifleri kullanıldığında betonda istenmeyen rötre çatlakları minimum seviyeye inmektedir.

Çelik Fiber Tel 60’lı yılların başında geliştirildi ve tel tipleri üzerinde yıllar boyu süregelen araştırmalar ve uygulamalar, bu malzemeyi Dünya çapında çeşitli uygulamalarda bilinen bir teknoloji haline getirdi. Günümüzde halen, dizayn ve hesap metodları geliştirilmektedir.

Tutkallı çelik teller kolayca betona katılmakta ve homojen olarak dağılmaktadır, bu sayede mikro çatlaklar arasında köprü görevini gördükleri ve gerilmeleri geniş bir alana transfer ettikleri için, çelik teller, kırılgan beton yapısını esnek ve dayanıklı hale getirmektedir.

Çelik Tel Donatılı Betonları karakterize eden en önemli özelliklerinden biri, onun tokluğudur, başka bir deyişle, enerji yutma kapasitesidir. Basınç ve eğilme-çekme gerilmeleri, çelik tellerin rolünden ziyade, beton kalitesine bağlıdır. Ama tokluk, beton içindeki çelik tellerin rolüne bağlıdır. Bu sözünü ettiğimiz, enerji yutma kapasitesinin ölçümü, çeşitli standartlarda belirtilmiştir. ( JSCE-SF4 JAPON ; ASTM 1018 USA ve ülkemizde TS 10515 )

Etkili bir çatlak kontrolü ( Homojen Dağıtılmış Tel Donatıya Bağlı Olarak ), artan darbe, yorulma ve aşınma dayanımıdır.

Çelik teller ile polipropilen lifler arasindaki en önemli fark da, bu liflerin bir donatı olmayıp, betonun yük taşıma kapasitesini arttırmamalarıdır. Polipropilen lifler sadece taze betonda rötre çatlaklarını kontrol etmek amacıyla kullanılır.

ÇELİK FİBER TELİN AVANTAJLARI

Çelik Fiber Donatılı Beton zemin betonu uygulamaları için uzun yıllardır başarı ile kullanılmaktadır.

İnşaata Sağladığı Avantajlar

  • 3000 m2’ye kadar beton dökümü,
  • Şantiyede daha basit iş süreçleri,
  • Donatı yükleme-boşaltma işlemlerini ortadan kaldırmak,
  • Laser Screed kullanımını kolaylaştırır.

Teknik Avantajlar

  • Yüksek çatlak kontrolü,
  • Donatı yerleştirme hata riskini ortadan kaldırır,
  • Darbelere karşı mükemmel dayanım sağlar.

Ekonomik Avantajlar

  • Beton kalınlığını azaltabilme imkanı,
  • Daha kısa inşaat süresi,
  • Bakım giderlerinin azalmasına,
  • Genellikle beton pompalamaya gerek

Laser Screed makinesiyle Fiber Telli Beton dökümü yapmanın, el ile beton dökümü yapmaktan çok daha fazla avantajı vardır, bu avantajlar hem yatırımcı hemde yüklenici firma için geçerlidir. Özellikle kısa inşaat süresi, daha basit iş süreçleri ve 60 cm’ye kadar vibrasyon yapması daha kaliteli bir beton elde edilmesini sağlar. Bu nedenle günümüzde Fiber Telli uygulamalarda Laser Screed makinesi olmazsa olmaz bir hal almıştır.

icon-img-1

Teknolojik Hizmet

icon-img-2

Uzman Kadro

icon-img-3

Geniş Ürün Yelpazesi