Endüstriyel Beton Uygulama için hazır betonun şantiye alanına geldikten sonra ; betonun dökümü, beton yüzeye yapılan hertürlü perdah ve yüzey sertleştirici programı, betonun kısa sürede kuruyarak çatlamasını önlemek hedefiyle yüzey koruma kür uygulamlası, denetimsiz çatlamayı engelleme hedefiyle derz kesim ve derz dolgu uygulamalarını içine alan ve bütün bu programlar evveli zemin hazırlıklarının tamamı neticesinde elde ettikleri zemine ‘’sınai beton’ ’denir.
Genel olarak; atelye, fabrika, ardiye, depo, kapalı ve açılmış park, benzin istasyonu, servis alanları, sınai zemin kaplaması yapılacak her cinsten zeminler, hava alanı iç ve dış alanları, hava alanı pistleri, alan betonları ve benzeri. ağır yük trafiğine ve aşınmaya maruz artan alanlar için yapılan işlemlerdir. Beton atılacak alan alt dolgusunun asgari 25 cm. kalınlığında olması, elverişli dolgu malzemesi kullanılmış olması, dolgu malzemesinin sıkıştırılan zeminde %20’den az rutubet oranında ve asgari %95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gibi etkenler alan betonu alt hazırlığı için lüzumlu unsurlardır. beton altında, beton içindeki suyun ve ince malzemenin emilmesini önlemek hedefiyle polietilen örtü serilmelidir. Polietilen örtü yüzeye düzenli olarak gergin bir şekilde betonun akış yönüne göre serilerek, parçalar 10 cm bindirme payı ile birbirleri üstüne getirilmeli ve döküm sırasında kaymayı önlemek hedefiyle lüzumlu yerlerde plastik ile bantlanmalıdır. yüzeyin basınçlı su ile tamamıyla temizlenerek toz ve partiküllerden arındırılmış olması gerekmektedir. Zeminde mukavemeti çoğaltmak ve iki betonun iyi yapışmasının sağlamak hedefiyle aderans çoğaltıcı latex zemine sürülmelidir. Ano vazifesi gören çelik kapılar monte edilerek, çelik kalıpların yüksekliği beton bitiş kotuna göre ayarlanmalıdır. Anoların yerleştirilmesi; optik yahut lazer ölçüm sistemleri de kullanılarak seviyeleri denetimli olarak yapılmalıdır.
Kolon ve duvar dipler poliüretan levha 10mm (klimafleks) ile kaplanarak o bölgelerde betonun çatlamaması için alan kazandırılması gerekmektedir.Tüm geriye artan hazırlık aşamaları akabinde zemine kural tarzı yahut profil tarzı tırtıl paspası döşenmesi ayrıyeten gerekmektedir. çelik hasır bir sıra olarak mefruşat yapılacaktır.
Döşeme yapılırken asgari iki göz birbiri üstüne bindirilmesine bilhassa dikkat etmek lazım olur. Ek yerlerinden bağ teli ile birbirlerine bağlanmalıdır. ilk kat çelik hasır döşemenin ardından Z tarzı sehpa döşemesi yapılarak üstüne ikinci kat çelik hasır serimi yapılacaktır. Sehpa ilişki yerleri ve birbiri üstüne binen noktalardan bağ teli ile bağlanmalıdır.
Beton dökümü için temin edilen hazır beton mikserler ile şantiye ye taşınabilir. Paketler durumunda bulunan makrosentetik fiberler ve mikrosentetik elyaflar karıştırıcı içerisine yaydırılır. 5 dakika yüksek devirde karıştırıldıktan sonra, fiber ve elyaf demetleri çözülerek, betonun her yönüne homojen bir şekilde dağılır. Yüksek devirde karıştırma prosedürü asgari 10 dakika devam etmelidir. Kutular durumunda bulunan çelik teller karıştırıcı içerisine yaydırılır. 10 dakika yüksek devirde karışım ardından, çelik teller ayrıştırılıp betonun her yönüne homojen bir şekilde dağıtılır. Yüksek devirde karıştırma prosedürü asgari 10 dakika daha devam etmelidir. Beton karışımı sırasında; ekstrem miktarda su verilmesi çimento/su oranı değişmesinden ötürü betonun dayanımı düşürecektir. Beton dökülecek alanda kroki hazırlanarak beton dökümü planlaması yapılmalıdır. Beton dökümü planlamasında yapısal derzler için lüzumlu önlemler alınmalıdır. İlave donatı karışımı ardından dahi beton durağan yahut taşınabilir beton pompası istenilen noktaya taşınarak beton dökümü ano dahilinde devamlı yapılması lazım olur. Ano tamamlanana kadar hiç bir kesitte soğuk derz yapılmamalıdır.
Dökülen beton kalınlığı 10cm’den çok olduğu sürece beton balıkadam vibratörlerle sıkıştırılmalıdır. Beton yüzeylerin laser secreed, vibratörlü mastar yahut el mastarı sayesinde bitirilmesi lazım olur. Belirlenen kalınlıkta beton dökümü işleminden sonra perdahlama prosedürü yapılır. Beton dökümü ardından, beton yüzeyin ayak basıncına çukurlaşmasını engelleyecek kadar prizi alması beklenir. Yüzey perdah yapılacak kıvamda olduğu vakitte derhal akabinde aplikasyon işlemine başlanması lazım olur. Torbalar durumunda bulunan korund agregalı yüzey sertleştirici gereç beton dökümüne ardından, yüzey nemini kaybetmeden, m2’ye ortalama 4-5 kg sarf edilecek şekilde homojen olarak yüzeye serilecektir. Kullanılacak gereç miktarının aşağı yukarı 2/3’lük alanı taze beton üstüne denk dağılımı sağlanarak serpilerek, betonun suyu ile nemlenen gereç disk perdahı sayesinde taze betona yedirilir. Birinci uygulamadan sonra geriye artan 1/3’lük bölüm beton üstüne serpilerek ilk perdaha dikey olarak perdahlama işlemine devam edilir. Son bitirme perdahı, perdah ve bıçak açısı ayarlanarak istenilen düzgünlük elde edilinceye kadar disk yahut mala ile yapılır. Yüzey sertleştirici ile yapılan katman betonu haricen gelen darbelere karşı direnç sağlayıp tozumayı engelleyecektir. Beton yüzeyi mala perdahlı aşamalardan geçerek tamamlanır.